Divina Esteve i Quintana, nascuda a Vilaller l’any 1958, morí d’accident d’helicòpter l’any 2002 mentre feia de delegada de Comerç, Industria i Turisme. Professora a la Universitat de Lleida. Casada i amb dos fills, la família era l’eix central d’una vida apassionada per la millora de la cosa pública.
La Biblioteca Sant Bartomeu posa al vostre abast la seva col·lecció local a través d'aquest bloc, per tal de donar a conèixer els escriptors, compositors, artistes, historiadors... del municipi.
25/2/09
RECORD DE DIVINA ESTEVE I QUINTANA
Divina Esteve i Quintana, nascuda a Vilaller l’any 1958, morí d’accident d’helicòpter l’any 2002 mentre feia de delegada de Comerç, Industria i Turisme. Professora a la Universitat de Lleida. Casada i amb dos fills, la família era l’eix central d’una vida apassionada per la millora de la cosa pública.
TROBADA SOLIDÀRIA
El passat 19 de febrer va tenir lloc a la sala d'actes del Casal una xerrada-col·loqui a càrrec de la pedagoga Victòria Subirana, fundadora de l'ONG Fundació Vicki Sherpa Eduqual, que té com a finalitat l'establiment de projectes educatius de qualitat per als nens i nenes de les classes socials més marginades del Nepal. Aquesta fundació ha rebut nombrosos premis i distincions al llarg dels seus 19 anys de vida i té establerts tres centres educatius al Nepal i un altre en projecte. Precisament per aquest nou projecte, la Montse Prats i l'ONG Alpicat Solidari van lliurar-li un taló per un valor de 4000 €, recaptats amb la venda de La Maroma, llibre escrit per la Montse Prats, il·lustrat pel Marçal Abella i editat per l'Ajuntament d'Alpicat.
20/2/09
CATALUNYA. AIXI SI "MÉS GRAN QUE MAI"
Dóna idees per a la reforma de la concepció d’agricultor i ramader i per a la reestructuració del sistema agrícola i ramader. També comenta un projecte per a la reforma del sector porcí català i del sector productor d’avellanes, i per a millorar el funcionament frutícola, i a la vegada parla sobre la problemàtica de les ametlles i de com enfocar una nova concepció de futur.
SÍNDROME DE DOWN. ASPECTOS MÉDICOS ACTUALES
La primera descriu els aspectes genètics de la síndrome i les tècniques diagnòstiques d’estudi genètic. També es fa un repàs de les proves de detecció prenatal, la seva fiabilitat i indicacions, i alhora un repàs dels factors que s’han de tenir en compte al realitzar el consell genètic.
A la segona part es descriuen les principals patologies de la síndrome, considerades per especialitats i exposades sota un cert ordre cronològic en la seva possible aparició, distingint la seva importància, les seves aproximacions diagnòstiques i concloent amb unes consideracions pràctiques de cada autor, derivades de la percepció actual dels problemes i de la seva experiència personal.
Finalment, la tercera part descriu el Programa de Salut del Centre Mèdic Down, que sintetitza les intervencions preventives sistemàtiques mínimes que s’haurien de fer als nens i adults atesos en aquest centre, actualitzades anualment d’acord amb les aportacions científiques més recents i l’experiència del propi centre.
L'alpicatí Agustí Serés Santamaria és un dels autors del capítol de la primera part titulat “Genètica, diagnòstic prenatal i consell genètic”.
ELS JUTGES DE PAU. 150 ANYS AL SERVEI DE LA JUSTÍCIA
En aquest llibre trobarem les seves reflexions, vivències, anècdotes, poemes, referències històriques i de l'associació que els agrupa, valors, humanitat i esperit de servei. Més de 150 anys són la seva trajectòria, una llarga experiència a tenir en compte.
El Sr. Antoni Gilart Narcís, jutge de pau d'Alpicat, participa en aquest llibre a l'apartat d'anècdotes i records.
L'ESCRIPTURA I EL LLIBRE EN L'ERA DIGITAL
Pere Rovira és el moderador de la taula rodona “L’escriptura en present” amb la participació de David Castillo, Antoni Clapés, Isaki Lacuesta, Biel Mesquida, Miquel de Palol i Núria Perpinyà.
19/2/09
TECNOLOGÍA DE SUSTRATOS
El llibre inclou les conferències impartides per 12 professionals especialistes del sector de la producció hortícola ornamental i forestal. En ell s’inclouen aspectes que tracten de donar resposta a la utilització del substrat en distints tipus de vivers dedicats a la producció de plantes, especialment en un context de renovació tecnològica com en el que ens trobem. Els substrats i medis de cultiu juguen un paper fonamental en moltes explotacions viverístiques hortícoles, ornamentals i forestals. La major demanda en el sector productiu d’aquest tipus de materials implica que el coneixement de les seves característiques, comportaments, utilització, etc. ha d’ésser l’adequat per la seva correcta gestió i utilització. També es fa referència a la utilització de substrats en el món de la jardineria i els espais verds.
Per últim, es plantegen aspectes relacionats amb l’aparició de nous materials autòctons que poden substituir parcialment als que tradicionalment s’han anat utilitzant, encaixant a més a més amb la dinàmica de sensibilització social cap a l’esgotament de recursos no renovables, cada cop amb més importància en el món en què vivim.
17/2/09
DESIGUALTATS SOCIALS ALS BARRIS DE LLEIDA
PERCEPCIONS, PRÀCTIQUES I DIMENSIONS DELS SECTORS CULTURALS A LLEIDA
El llibre està escrit en coautoria entre Dolors Mayoral Arqué i Antoni Giró Parramona.
Etiquetes de comentaris:
Antoni Giró-Obres,
Dolors Mayoral-Obres
LES DESIGUALTATS OCULTES: LLENGUA, CULTURA I EDUCACIÓ
El llibre està escrit en coautoria entre Dolors Mayoral i Fidel Molina.
DONES I LITERATURA A LLEIDA
L’obra s'estructura en dues parts: una primera que reuneix els relats de les autores que són escriptores professionals, que havien estat guardonades o bé havien estat promotores de l’activitat literària; en la segona part es mostra una selecció de textos dels relats breus de les autores que, tot i no disposar d’un currículum literari –en el moment de la publicació d’aquest llibre-, es dediquen a la creació literària, esforç del qual els paràgrafs aquí reproduïts en donen un bon testimoni.
Etiquetes de comentaris:
Maria Pons-Obres,
Rosa M. Giralt-Obres,
Rosario Curiel-Obres
ELS DIARIS DE PASCAL
A través dels diaris de Danglà el lector coneix la Barcelona de l’època. Encara que el protagonista és un personatge fictici els fets relatats són verídics.
16/2/09
HISTÒRIA DE LLEIDA. BAIXA EDAT MITJANA
LES UNIVESITATS DE LA CORONA D'ARAGÓ, AHIR I AVUI. ESTUDIS HISTÒRICS
Des dels orígens de les universitats europees a l’Edat Mitjana fins a les prospectives del segle XXI, l’evolució dels estudis universitaris ha estat marcada per diversos factors: les autoritats acadèmiques, el finançament, la metodologia docent, el professorat, l’alumnat, etc.
Aquest estudi, coordinat pels professors de la Universitat de Lleida Joan Busqueta i Juan Pemán, recull la història de les universitats del territori catalanoaragonès des dels vessants polític, sociocultural, jurídic, institucional i acadèmic.
Joan Busqueta escriu el prefaci del llibre titulat "Lleida, ciutat del primer estudi general de la Corona d’Aragó".
HISTÒRIA DE LLEIDA. FINAL DEL SEGLE XX
La part central del capítol està dedicada a la presentació i anàlisi de les dades que cobreixen el període comprés entre el final dels anys setanta i el dels anys noranta, es dóna, així, una visió global del final de segle. Les aproximacions varien en funció de les dades disponibles, i especialment, d’aquelles que han estat elaborades en altres treballs i s’han pogut utilitzar en la redacció. Per a alguns apartats s’ha elaborat la informació expressament.
El volum està estructurat en cinc capítols, a més a més d’aquesta introducció i d’unes conclusions. El primer capítol, “Evolució urbana i configuració morfològica”, constitueix la presentació de la ciutat actual. En un primer apartat es repassa la història urbana de Lleida tot destacant-hi les principals etapes de creixement, i d’aquestes, pel que fa a l’actualitat que ens interessa, les petjades que hom pot percebre en l’estructura urbana contemporània. A aquesta, la segueix la descripció de l’estructura física i morfològica de la Lleida actual, és a dir, del viari, parcel·lari, edificació i grans usos del sòl.
El segon capítol, “La població”, descriu les característiques demogràfiques, socioeconòmiques i culturals de la població lleidatana. El tercer capítol, “La base econòmica i la distribució de l’activitat” descriu els trets bàsics de l’economia local.
El quart capítol està dedicat a la “Planificació urbana i el creixement de la ciutat”. S’inicia amb la descripció del Pla General Municipal d’Ordenació Urbana de 1979. També trobem dues qüestions amb apartats específics. La primera, la situació de degradació i la lenta recuperació del centre històric; la segona, l’impacte que en el paisatge urbà i el creixement urbanístic ha tingut el desplegament de la Universitat de Lleida i la formació del seu campus dispers a la ciutat.
El cinquè capítol constitueix una anàlisi de com la ciutat articula al seu entorn un ampli territori. En un apartat d’aquest capítol s’estudia l’àrea que sense pertànyer a Lleida està més integrada a la ciutat. Es tracta d’aquells municipis, en bona part amb creixement demogràfic en els últims anys, que s’estan convertint en àrees residencials de població que es desplaça diàriament al centre per raons de treball o estudi i que constitueix un espai de gran cohesió.
Les conclusions constitueixen un breu assaig de síntesi.
TRANSFORMACIONS TERRITORIALS A CATALUNYA (SEGLES XIX-XX)
Joan Vilagrasa Ibarz és qui té cura de l’edició del llibre, i a la vegada, fa la presentació del mateix en “La tradició catalana de geografia històrica”.
Juntament amb Joan Ganau Casas elabora l’apartat ”Les ciutats i la xarxa urbana”.
13/2/09
SOBREHUMANOS Y CEBOLLAS
EL SECRETO DE MI NOMBRE
Aquesta novel·la va quedar entre les finalistes del premi de novel·la Fernando Lara.
EL COLOR DEL CREPUSCLE
La novel·la està ambientada al segle XIV i ofereix, a través d’una trama inspirada en alguns paràmetres de la novel·la negra –cavallers bregosos, argenters amorals, velles alcavotes, consellers corruptes, reis i reines-, un retrat de la societat d’aquest segle protagonitzada per un jueu convers que es mourà per la Catalunya de la baixa edat mitjana saquejada per les epidèmies i les crisis econòmiques, amb escenaris que van des dels fastuosos salons de palaus i castells fins a una taverna manresana o el bordell de Lleida. Segons el propi autor l’obra és una barreja de novel·la negra i novel·la històrica ja que es centra en el robatori d’una joia en la Catalunya de finals del segle XIV. Al llarg de El color del crepuscle desfilen personatges com Martí l’Humà, Pere el Cerimoniós, Francesc Eiximenis o Bernat Metge. Per posar-se a la pell d’aquests personatges i per ambientar una societat de fa més de sis segles va haver de realitzar un curs sobre el segle XIV per conèixer la ideologia d’aquella societat i la vida quotidiana dels diferents escenaris on passa l’acció, com Barcelona, Lleida i Manresa.
L’obra és, a més, una novel·la sobre un món on les coses no són el que semblen, ple d’objectes i de personatges que s’amaguen al darrera d’una imatge enganyosa de la realitat.
RACÓ DE MÓN
Intrigues contemporànies i un seguit d’accions que no s’allunyen gaire de la realitat que ens ha tocat viure.
12/2/09
ELS PERILLS DE SER DONA
En acabar la lectura hom es preguntarà: és perillós ser dona? o és, potser, més perillós ser home?
11/2/09
REPRESSIÓ ECONÒMICA I FRANQUISME
Els autors del llibre són Conxita Mir, Fabià Corretgé, Judit Farré i Joan Sagués.
Etiquetes de comentaris:
Conxita Mir-Obres,
Fabià Corretgé-Obres
MORIR, MATAR, SOBREVIVIR
Julián Casanova fa una valoració global del paper que va tenir el terror durant els quaranta anys de dictadura. Francisco Espinosa posa al descobert el pla d’extermini que inspirava el cop militar i analitza el seu sanguinari desenvolupament.
Conxita Mir ens mostra com, un cop acabats els combats, el terror es va utilitzar com un instrument de control social dels vençuts. I, finalment, Francisco Moreno estudia la resistència dels fugits i guerrillers.
El que se’ns ofereix no és, doncs, un aspecte negre del franquisme, sinó la trama d’ombres que li dóna ple sentit.
HISTÒRIA GRÀFICA DE LLEIDA
El llibre, en el seu primer capítol, convida a un passeig per la ciutat: per l’actual i per la històrica. I seguidament anem coneixent la ciutat a través dels set capítols restants, que desenvolupen: "L’àlbum de família: una mirada sentimental", "La ciutat pagesa", "Indústries i serveis", "La vida política i institucional", "La cultura, arts, esport" i finalment "La festa".
ALPICAT. RECULL HISTÒRIC
L’obra està estructurada en 12 capítols que tracten els següents temes del nostre municipi: “Els senyals d’identitat: el poble, el nom, l’escut i el segell municipal”, “Els nostres avantpassats. Dels primers pobladors al naixement d’un poble: Vilanova d’Alpicat”, “Alpicat-Lleida: relacions i dependències al llarg dels segles XIV-XVII”, “La Catalunya borbònica del segle XVIII i el naixement de l’Ajuntament d’Alpicat”, “Territori i població”, “Terra i propietat”, “Església i societat”, “Liberalisme i caciquisme a l’Alpicat del segle XIX”, “Els inicis del segle XX”, “La II República (1931-1936)”, “Guerra i revolució (1936-1939)” i “El franquisme”.
Etiquetes de comentaris:
Alpicat,
Fabià Corretgé-Obres
HISTÒRIA GRÀFICA D'ALPICAT
Es tracta d'un valuós conjunt d’instantànies, al voltant de sis-centes fotografies, que ens palesen els grans canvis esdevinguts al municipi. El llibre pretén il·lustrar un ampli ventall d’actes, llocs i esdeveniments. Mostra, d’una forma genèrica, la història, els costums, l’espai i els protagonistes de l’Alpicat del segle XX.
Etiquetes de comentaris:
Alpicat,
Anna Gilart-Obres,
Fabià Corretgé-Obres
10/2/09
ALPICAT. MUNICIPIO DE LLEIDA. TERRITORIO
En l’últim es planteja el treball de rectificació de la carretera Lleida-Vielha, concretament del tram Lleida-Ibars de Noguera.
Etiquetes de comentaris:
Alpicat,
Lambert Ortiz-Obres
LO PARDAL ROQUER VOL. 1
El disc va ser gravat a estones lliures entre novembre de 2004 i setembre de 2005, als estudis Cal Xopo d’Almacelles. El pròleg del mateix corre a càrrec de El Gitano de Balaguer, on es fa paròdia de les negacions de Sant Pere a Jesucrist. Amb paraules de Matías López López, professor titular de Filologia Llatina de la UdL, “són abundants les al·lusions a la simbologia religiosa: Eclesiastès “Vanitat de Vanitats”, cristians, musulmans i ateus (“Corderet de Déu”), disputes medievals sobre castitat o tot el contrari (“La balada del Miquelet”), desarrelament i decepció amb tocs apocalíptics (“Reietons i ninetes”), fe vacil·lant (“Ciutat de pas”), penitències i tentacions (“Quaranta dies”), misteris de l’Annunciació (“Ave Maria”), practicants de dobles morals (“La sangonella”)...” Fins i tot podem trobar una versió surf de "El cant dels ocells" a “Interludi: El cant dels pardals”. L’epíleg està basat en les tomes falses de la gravació a so de pasdoble.
CRISTALL
La gravació fou realitzada el 8 i 9 de juny de 1998 a l’Auditori Enric Granados de Lleida amb un piano Steinway gran de cua i utilitzant sistema de gravació digital. No va ser necessari aplicar efectes d’estudi gràcies a l’excel·lent acústica de la sala. La revisió dels temes va anar a càrrec de Manel Camp i la direcció artística a càrrec del mateix Antoni Tolmos.
FETS, COSTUMS I LLEGENDES - SEGRIA I

En aquest volum Joan Bellmunt fa un recorregut per 18 dels pobles d’aquesta comarca. Com ell mateix diu les fonts d’aquest llibre han estat la tradició oral i l’observació personal i les més de 300 persones que hi han col·laborat.
Un dels capítols està dedicat íntegrament al municipi d’Alpicat, fent referència a costums i tradicions, recollides oralment de la gent del poble, sobre: Cap d’any, Sant Antoni i Sant Sebastià, La Candelera, Sant Blai i Santa Àgueda, el Carnestoltes, la Setmana Santa, Sant Joan i el sexe dels arbres i Sant Bartomeu. També s’hi pot trobar informació sobre cançons, sobre l’aigua dels moribunds i sobre les dones, el monyo i el carrer.
Un dels capítols està dedicat íntegrament al municipi d’Alpicat, fent referència a costums i tradicions, recollides oralment de la gent del poble, sobre: Cap d’any, Sant Antoni i Sant Sebastià, La Candelera, Sant Blai i Santa Àgueda, el Carnestoltes, la Setmana Santa, Sant Joan i el sexe dels arbres i Sant Bartomeu. També s’hi pot trobar informació sobre cançons, sobre l’aigua dels moribunds i sobre les dones, el monyo i el carrer.
9/2/09
CUA DE BOU - LITERATURA A LES VALLS D'ÀNEU
Al mateix temps, el volum lliga les experiències vinculades a la geografia de les Valls d’Àneu i a l’esperit col·lectiu d’aquestes ja veteranes Trobades d’Escriptors. Un repertori amb una trentena d’escriptors. Andreu Loncà Loncà hi participa amb el relat “Confidències”.
6/2/09
Un any a la vida de la Girbi
Conte sobre óssos il·lustrat pel Marçal, en el qual cada escola de la Zona Educativa Rural de l'Alt Bergadà en va treballar un capítol. El resultat d'aquest projecte en comú és una narració sobre la vida de la Girbi, que ha publicat el Parc Natural del Cadí-Moixeró per introduir els nens i les nenes en el coneixement i el respecte envers l'ós bru i la natura en general.
Etiquetes de comentaris:
Marçal Abella-Obres
10ena Festa de la caricatura. (Lousa, Portugal 2003)
Etiquetes de comentaris:
Marçal Abella-Obres
The Pope
Recull dels 80 dibuixos que varen ser publicats en el suplement dominical REVISTA del diari La Mañana, sobre situacions humorístiques d’un Papa de Roma.
Etiquetes de comentaris:
Marçal Abella-Obres
RELATOS EN ROJO Y NEGRO
Seguint el lema clàssic d’ensenyar delectant, aquest llibre coral, polifònic, naix amb l’ambiciosa pretensió d’ésser d’interès i utilitat per lectors joves (d’esperit).
El pròleg és a càrrec del poeta i humanista Raül Torrent Torrent, amb il·lustracions de l’artista Sergi Pérez “Pallarés”.
Rosario Curiel hi participa amb el relat titulat “Mira a la serpiente”.
ANTES DEL GRAN SILENCIO
Ambientada a Nova York, l’acció transcorre en tres espais diferents de la ciutat, per tal de definir els diferents personatges, tots ells amb el denominador comú de la seva vinculació al món artístic. Personatges que van a la recerca de la felicitat, on hi juguen un paper cabdal en el desenvolupament del relat la trama psicològica i la intriga.
Les autores han volgut també emmarcar la novel·la dins un espai temporal concret: l’acció comença la tardor de l’any 2000 i finalitza l’onze de setembre de 2001 amb la caiguda de les Torres Bessones, període de temps en què la vida de tots els personatges es precipita i en què dos homes completament oposats entren en la vida de la protagonista, Hanna Arrow.
El títol no ha estat triat a l’atzar, ja que aquell onze de setembre representa per la veu narrativa el dia del “gran silencio” i hi trobem al llarg de la novel·la moltes al·lusions al silenci com a sinònim de perill, de tragèdia, de mort.
Els Farrús - Tenim un jardinet
5/2/09
PARAULA DE JAZZ
“A Separation” de Stephen Spender i “Stranger Fruit” de Lewis Allen es presenten en versions lliures de Pere Rovira. “Blues de la Rosie Roberts” és un tema d’Edgar Lee Masters.
Les traduccions al castellà dels poemes de Pere Rovira han estat realitzades per Antonio Jiménez Millán, Francisco Díaz de Castro, Carlos Marzal, Vicente Gallego i per ell mateix.
Va ésser gravat a la sala d’actes de la Fundació “La Caixa” l’any 1998 i mesclat a Osca el 1999. Us remetem a les paraules de Javier de Cambra, al pròleg del disc, “veu barítona de Joan Margarit, la veu dels seus versos... Veu tenor de Pere Rovira, la paraula que reclama la experiència i l’experiència que convoca a la paraula, la distinció sense afecció, l’ambaixador de Baudelaire després del crepuscle. Tots dos han inscrit ja el seu nom en el panorama de l’actual poesia catalana (en el corrent de la “Poesia de l’Experiència”)... La música del trio precedeix a la paraula que, al seu torn, tindrà l’espai del solo “la llibertat”, cor rera cor, la música dels estàndars del jazz que s’enllacen amb el món de l’emoció de Margarit i de Rovira. En la seva poesia apareixen Charlie Parker i Bud Powell, Art Blakey i George Gershwin, Chelsea Bridge i una petita plaça de Girona, el silenci i l’escriptura, l’experiència i la malenconia d’allò que mai va ser i el gran risc, la gran valentia d’expressar l’emoció nua. Sí que hi ha molt de jazz en les seves paraules, en les seves conviccions, en la seva actitud”.
LA POESIA DE JAIME GIL DE BIEDMA
El llibre es divideix en dues parts diferenciades, la primera ens parla de Gil de Biedma i de la poesia moderna i la segona es dedica a l’estudi concret del poemari Las personas del verbo.
CHARLES BAUDELAIRE. SU VIDA Y SU OBRA
Tal com Pere Rovira esmenta al pròleg va comprar a París una edició de Baudelaire. Su vida y su obra, que contenia també Baudelairiana. Colección de anécdotas i la carta que Asselineau va escriure a Poulet-Malassis contant-li l’enterrament de Baudelaire. Més endavant, va contrastar el contingut d’aquesta edició amb la que varen preparar dos grans especialistes, Jacques Crépet i Claude Pichois, amb el títol de Baudelaire et Asselineau, en la qual van unir a la biografia de Baudelaire diversos documents, entre els quals destaquen una evocació d’Asselineau, per Banville, unes notes d’Asselineau sobre Baudelaire, una selecció de cartes d’Asselineau a Poulet-Malassis i el discurs que Asselineau va pronunciar davant la tomba de Baudelaire. Amb materials procedents d’aquests dos llibres, Pere Rovira va preparar aquesta edició. Baudelairiana és un conjunt d’anècdotes de Baudelaire, que Asselineau va redactar ordenant les seves notes sobre el poeta i que no va arribar a publicar. Entre les cartes a Malassis, Pere Rovira en va seleccionar set. Va afegir al conjunt el discurs necrològic d’Asselineau, pronunciat, segons el testimoni de Paul Verlaine, entre sanglots.
DIARI SENSE DIES 1998-2003
POESIA 1979-2004
En la seva poesia hi ha un esforç a buscar la claredat, la precisió i el rigor formal perquè, tal i com ens recorda el poeta, la sensació de naturalitat que pots trobar en un poema sempre és producte de l’artifici. Joan Margarit ha dit d’ell que “és, abans que res, una persona neta que no vol embrutar el món i que sap que els mals poemes també col·laboren a embrutar-lo”. La seva és una poesia ben escrita i que es deixa entendre, que ens emociona perquè ens parla de tot allò que ens fa meditar: els records, l’oblit, l’enyorança, l’amor, la mort, el pas del temps...
PETIT DICCIONARI DE LA PAU
El grup de treball d’Educar per a la Pau, depenent de l’ICE de la UdL i coordinat pels professors d’aquesta universitat Julia Remón i Jordi Domingo, està integrat pels docents Teresa Font i Antoni Delgado, del CEIP Arnau de Berenguer del Palau d’Anglesola; Anna Masip i Neus Pérez, del CEIP Pràctiques II de Lleida; Rosa M. Giralt, del Col·legi Lestonnac de Lleida; Josep M. Ponz, del Col·legi Terraferma d’Alpicat; Josep Ramon Esteve, del CEIP Mare de Déu de la Mercè, de Sant Ramon, i per Nieves Cunchillos, de l’IEI Alfons Costafreda de Tàrrega.
DARRERE LA BOIRA
El llenguatge s’adapta perfectament a la narració, fent que es llegeixin els relats gairebé d’una glopada. A més a més, sempre hi ha algun detall que connecta amb el lector, identificant-se amb algun dels personatges o amb alguna de les situacions narrades.
Aquest recull de relats vol fer una aportació als petits fets quotidians, inesperats, imprevisibles, als quals no donem importància; a aquests fets casuals amb els quals en cap moment no havíem comptat. Com la boira que cau de sobte, s’ensenyoreix de l’ambient i ho domina tot, es fan els amos de la situació, manen els nostres projectes, capgiren a plaer les nostres vides i ens obliguen a fugir cap endavant, moltes vegades cap a un futur incert.
4/2/09
L'AMOR BOIG
Passats un grapat d’anys, cadascun dels dos protagonistes explica i mitifica a la seva manera aquella apassionada història d’amor. Però el record que en guarden difereix l’un de l’altre, perquè la memòria és infidel. Com en les millors mostres de la narrativa de Lawrence Durrell i Sándor Marai, la història canvia en funció de qui l’explica.
Vitalista i tràgica, escrita amb claredat implacable, L’amor boig és una esplèndida novel·la sobre els primers i els últims amors i sobre les obsessions que de vegades els uneixen vertiginosament.
LA MAR DE DINS
El seu anterior poemari, La vida en plural, data de l’any 1996.
Es tracta del llibre més autobiogràfic i alhora més trist del poeta: ja el títol fa referència a totes aquelles vivències que t’afecten directament i fan trontollar el teu món interior, que et porten de la serenitat a l’agitació: la mort d’éssers estimats, la proximitat de la vellesa...
El llibre es divideix en dues parts titulades Literatura –en què l’autor fa una reflexió sobre el fet d’escriure- i La mar de dins –de to fatalista, on la mar apareix com a símbol de la mort, però on també té cabuda l’exaltació de l’amor.-
SERRALLONGA, L'ÚLTIM BANDOLER
Es tracta d'una biografia novel·lada del famós bandoler català del segle XVII Joan Sala. Segons paraules de l’autor, volia escriure una biografia documentada i realista i va partir de la feina feta per Joan Cortada, qui va recuperar el manuscrit del procés que va conduir Serrallonga a la mort.
La novel·la, narrada en primera persona, es serveix d’un dels personatges, en Pere Vila i Quintana, per tal de reconstruir la vida del mític bandoler. En Pere, de nissaga de notaris però amb vocació de periodista, presencia l’execució d’en Serrallonga com a part de la seva feina, ja que treballa per a un impressor que li assigna la tasca de fer una relació detallada d’aquesta execució per després vendre-la a la sortida de l’església.
La novel·la arrenca amb la mort del protagonista principal, Serrallonga, i és la conseqüència que en Pere decideixi indagar la vida del proscrit, a causa d’unes misterioses paraules que el reu pronuncia abans de la seva mort. A través d’entrevistes anem coneixem la història del bandoler.
La primera entrevistada és la seva vídua, Margarida Tallades, que ens endinsa en la vida de Pere Sala abans de ser bandoler, quan feia de pagès. Aquí podem veure part de la nostra història, quan els camperols no tenien feina al camp i formaven quadrilles per exercir de bandolers, tot per acabar d’arribar a final de mes! Però el nostre protagonista comet un assassinat i ja no hi volta enrere.
Amb la segona entrevista al Fadrí de Sau, company de malifetes d’en Serrallonga condemnat a galeres, coneixem la seva vida criminal.
I per últim, amb la tercera entrevista a la seva darrera amant, Joana Massís, jove que va segrestar i que va portar amb ell durant els seus últims dos anys de vida, tenim coneixença de la seva última etapa.
Paral·lelament a aquesta història, l’autor cabdella una sèrie d’històries relacionades amb Pere Vila, ja que al intentar reconstruir la vida del bandoler es va trobant amb dificultats que provenen de gent molt poderosa interessada a posar traves a la investigació. Per tant l’escriptor ens immergeix en la importància del control de l’opinió pública i en la manipulació de la veritat des del poder, la qual cosa fa més contemporània l’obra.
La primera entrevistada és la seva vídua, Margarida Tallades, que ens endinsa en la vida de Pere Sala abans de ser bandoler, quan feia de pagès. Aquí podem veure part de la nostra història, quan els camperols no tenien feina al camp i formaven quadrilles per exercir de bandolers, tot per acabar d’arribar a final de mes! Però el nostre protagonista comet un assassinat i ja no hi volta enrere.
Amb la segona entrevista al Fadrí de Sau, company de malifetes d’en Serrallonga condemnat a galeres, coneixem la seva vida criminal.
I per últim, amb la tercera entrevista a la seva darrera amant, Joana Massís, jove que va segrestar i que va portar amb ell durant els seus últims dos anys de vida, tenim coneixença de la seva última etapa.
Paral·lelament a aquesta història, l’autor cabdella una sèrie d’històries relacionades amb Pere Vila, ja que al intentar reconstruir la vida del bandoler es va trobant amb dificultats que provenen de gent molt poderosa interessada a posar traves a la investigació. Per tant l’escriptor ens immergeix en la importància del control de l’opinió pública i en la manipulació de la veritat des del poder, la qual cosa fa més contemporània l’obra.
O REI O RES!
O rei o res! s’ambienta en la Lleida immediatament posterior al Compromís de Casp (1412), mitjançant el qual es posa per primer cop al davant de la corona catalano-aragonesa un rei castellà, Ferran d’Antequera.
La intriga de la novel·la parteix de l’assassinat d’una jove prostituta en un bordell de la ciutat de Lleida, fet que es relaciona amb el suposat testament secret del rei Martí l’Humà (mort sense successió) a la recerca del qual aniran tres personatges principals: Arnau Ferro –secretari del comte Jaume d’Urgell, a qui correspon legítimament el tro -, Gil García de Toledo –home de confiança del rei Ferran de Trastàmara- i Guillermó –un xicot de disset anys que treballa al bordell de Lleida i que busca en realitat venjar la mort de la jove assassinada.
Potser l’estructura ens recorda les novel·les picaresques per les peripècies dels diversos personatges i la diversitat d’escenaris: la narració ens porta de Lleida fins a València, passant per Montblanc, Poblet o Tortosa, encara que també trobem com a escenari fix el Castell Formós de Balaguer, residència de Jaume d’Urgell.
Amb aquesta novel·la, Llorenç Capdevila va estar finalista del premi "Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2002".
Subscriure's a:
Missatges (Atom)