17/2/11

ELS JOCS TRADICIONALS AL PALLARS SOBIRÀ

El present llibre és el fruit d'una recerca per a la recuperació i dinamització del patrimoni lúdic tradicional de la comarca del Pallars Sobirà .
En una primera part es fa una descripció sobre iniciatives diverses de coneixement, recuperació, divulgació i aplicació dels jocs tradicionals a Catalunya alhora que un estudi del context on apareixen els jocs: el sistema familiar, la casa, les ocupacions en la comunitat rural, l'aprenentatge, el cicle de l'any...
A la segona part es presenta un inventari de 39 jocs populars i tradicionals de la comarca descrits segons un sistema de fitxes que posa de relleu el reglament del joc i el seu context sòciocultural.
Com diu Ramona Violant al pròleg, «en general es tracta de jocs que despleguen diverses formes d'activitat fí sica mitjançant l'habilitat corporal i la força, sovint combinades, i que resulten excel·lents exercicis fí sics. Responen normalment a una actitud de competició i d'aposta, i ofereixen una gran economia de mitjans que contrasta amb el ritual del joc mateix; sovint, el ritual apareix enriquit per determinades fórmules verbals que inicien o acompanyen el joc i que li confereixen un cert caràcter quasi cerimonial.»