17/3/11

MORTS DE LA GUERRA CIVIL AL CEMENTIRI D'ALPICAT

Aquest volum sobre la guerra civil a Alpicat té el seu origen en la pàgina web que es va publicar l’any 2007 per posar a l’abast de tothom una llista de persones que van ser enterrades al cementiri del nostre municipi durant la guerra de 1936-1939.
La base d’aquest treball d’investigació és una llista de persones enterrades a Alpicat l’any 1938 feta per l’enterrador del moment i que l’autor va trobar durant la investigació duta a terme per escriure Alpicat: recull històric.
A l’antic fossar d’Alpicat hi reposen 418 difunts: civils víctimes directament o indirectament de la guerra, militars de l’exèrcit franquista morts en la batalla del Segre, trenta-nou republicans afusellats i també civils que morien per causes naturals.
Tant la pàgina web (
http://www.alpicat.org/presentacio.php) com aquest llibre pretenen fer una petita aportació a la recuperació de la memòria històrica de la guerra civil i de les persones que hi van trobar la mort i ajudar als familiars d’aquestes víctimes perquè sàpiguen on reposen les restes dels pares, avis, germans, etc.
Aquest treball de recerca ha estat inclòs dintre del Pla Pilot per al Memorial Democràtic de les terres de Lleida, coordinat per la professora de la UdL Conxita Mir.
El llibre va ser presentat per l’escriptor alpicatí Llorenç Capdevila a la sala Petita de La Unió el dia 16 d’octubre, com a inici de les Jornades de recuperació , senyalització i difusió del patrimoni memorial d’Alpicat que va organitzar l’Ajuntament d’Alpicat amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida. Aquestes jornades van incloure també l’exposició I al final... van passar. Lleida, imatges de derrota i ocupació i l’espectacle-debat La Tornada, amb contes, cançons, anècdotes, textos, poesies i acudits de la Guerra Civil i la postguerra.