21/2/14

DE L'ALBA AL CAPVESPRE

Niubó i Cabau, Núria. De l'alba al capvespre
ARC, 2013
ISBN: 9772014303903

El llibre De l’alba al capvespre està dividit en tres apartats: en el primer, Del desamor a l’amor,  l’autora fa un recorregut per l’amor partint de l’adolescència i seguint el camí d’una vida madura. De l’adolescència s’enyoren les il·lusions, els somnis i les tendres carícies.
La vida d’una dona adulta reclama amor, de vegades fugisser, trencadís, que ella canta en versos intimistes. Sent com l’amor es clivella, com ja no hi ha retorn, així i tot, sap que la vida té nous camins i encara es pot oferir l’amor intacte. Intueix que no s’ha de renunciar a l’amor.
En la segona part, Batecs d’emocions, l’autora rememora la seva vida familiar: la mare, els contes i llegendes de la veu del seu pare, el dol i la llàgrima furtiva pel germà desaparegut físicament, però que ella rememora cada cop que fa codonyat. Nascuda bastant més tard que els altres germans, va ser caprici de germans i recrea el món infantil.  També fa al·lusió a les seves dues filles. Deixa el seu testament vital en el poema “A la terra vull tornar” i s’endinsa en el món de les paraules, amigues desitjades i enyorades, gaudint de les llicències de poeta que li permeten crear-se un món, inventar-se qualsevol sentiment i regalar-se emocions no viscudes.
En la tercera i última part del llibre, Fragments de vida,  l’autora es mostra com una persona sensible als problemes de la nostra societat: la violència de gènere, la deshumanització de la nostra societat, els qui viuen dels altres i el salvatge costum d’amputar els genitals a les nenes d’alguns països.
La poesia de la Núria Niubó té totes els ingredients per al gaudi de ser llegida i rellegida: per la seva sensibilitat, per la seva força i el magnífic imaginari amb el que ens regala en cadascuna de les seves obres.
Extret del pròleg d’Aurora Marco Arbonés de la mateixa obra