Aquesta obra en 4 volums vol oferir una visió diferent del passat de Catalunya a través de la fotografia en blanc i negre.
El 10 de novembre de 1839, molt poc després de la invenció del daguerreotip a França, una imatge de l'edifici de la Llotja de Barcelona sobre una placa de coure esdevingué la primera fotografia obtinguda a l'Estat espanyol. Aquest era només un exponent de l'ampli procés de canvi científic, tecnològic i cultural iniciat a l'Europa del primer terç del segle XIX.
A Catalunya aquesta transformació presentà algunes singularitats, atès que la Revolució industrial s'hi desenvolupà en un marc polític convuls, determinat per la realitat d'una Espanya que no acabava de desprendre's ni de les velles estructures absolutistes, ni de la depressió endèmica d'una societat rural, que encara depenia dels fenòmens naturals.
S'ha comptat amb la participació d'un nombrós equip d'historiadors i documentalistes. La direcció general del projecte és de Manel Risques, doctor en història contemporània. La direcció del primer volum ha anat a càrrec de Conxita Mir.
1r volum: Un temps entre el passat i el futur (fins el 1931)
2n volum: Temps de reforma, guerra i revolució (1931-1939)
3r volum: Temps de dictadura (1939-1969)
4t volum: Temps de crisi i de transició (1969-1980)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada