12/12/23

AQUESTA LLENGUA QUE ESTIMO

 

GRACIA DAMAS, Annabel. Aquesta llengua que estimo: la vinculació emocional dels nord-occidentals amb la seua varietat lingüística

Pagès Editors, 2023.

ISBN: 9788413034867

Aquesta llengua que estimo ofereix una mirada diferent a la llengua catalana, una mirada feta des del cor. Es tracta d’un assaig adreçat als catalanoparlants de Ponent però també a tota la resta de parlants. Després d’una anàlisi reflexiva sobre per què som com som i parlem com parlem, diversos testimonis expliquen com viuen la llengua en territoris perifèrics o propers a la frontera occidental. I ho fan amb veus sinceres, rialleres i ploroses amb què el lector se sentirà identificat en més d’una ocasió. Una mirada emocional que hauria de fer reflexionar el conjunt de la comunitat lingüística i molt especialment els responsables de la planificació de la llengua.

Aquesta llengua que estimo és el primer assaig que parla sobre quina relació tenen els parlants de la varietat nord-occidental amb la seva llengua. Totes les impressions, recollides i documentades a peu de carrer, són passades pel filtre del rigor científic. 

És un llibre que pot ajudar a definir una política lingüística més justa i més centrada en la realitat dels parlants. 

El llibre és fruit d'una recerca que s'ha dut a terme entre les universitats de Lleida i Girona.