6/2/17

LA PLANA SALVATGE


GALLART, Felip. La plana salvatge
deParís Edicions, 2011 i 2012
ISBN: 9788493593681

En l’obra La plana salvatge de Felip Gallart hi trobarem l’altra història de les Terres de Lleida. Molt sovint la història que coneixem és aquella que s’explica amb una mirada centralista cap al territori, i esdevé sempre la gran història. Mentre tot això succeïa, al segle XIX el vast territori de Lleida estava sotmès a l’imperi de les guerres Carlines, al pillatge institucional i bandoler, i sobretot a la misèria. En aquest context i fins l’arribada de l’aigua amb la construcció del canal d’Urgell primer i d’altres posteriorment, el territori lleidatà era una plana seca on tot era possible per sobreviure. L’escenari i els fets que s’expliquen en aquesta obra recorden en essència el salvatge oest d’Amèrica. No és un llibre d’història, es una narració que parteix de la història desconeguda.
En aquest primer volum, el lector hi pot trobar el període comprès entre l'any 1834 i el 1846. El segon volum abasta el període comprès entre els anys 1846 a 1862.
Si en un primer volum l'autor ens convidava a conèixer la història de les terres de Lleida des d'una òptica allunyada del centralisme característic de la gran història, explicada sempre des de Barcelona o Madrid, en aquest segon volum no tan sols aprofundeix en aquest ingent treball d'història, sinó que alhora amb una important recerca apropa al lector a l'època més cruenta del nostre territori. Una època en què la misèria creixent i l'augment dels conflictes entre bàndols governamentals i carlins, i també els bandolers, es veuen immersos en dos canvis importants: l'arribada del ferrocarril i la construcció del canal d'Urgell.
Una obra que des de la narració ens porta a descobrir la història més desconeguda de molts dels nostres pobles d'aqueta plana salvatge que és Lleida, entre aquests Alpicat.