31/3/14

UNA CERTA PENOMBRA

IBÁÑEZ, Antoni. Una certa penombra. Edicions 62, 2005
ISBN: 8429757074


Aquesta obra ha obtingut el IV Premi de Poesia de Sant Cugat a la memoria de Gabriel Ferrater (2005), convocat per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès amb la col·laboració de la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater i Edicions 62.

"UCP no és un poemari qualsevol. Sobta, d’antuvi, per la seva peculiaritat formal. L'editor d'Edicions 62 Jordi Cornudella va precisar que es tracta d'un llibre de prosa poètica escrit d'una sola tirada, tot i que, visualment, sembla un poema en vers. El jurat ha destacat la innovació formal de l’obra guanyadora, la seva gran intensitat, la densitat expressiva. Segons Cornudella, en aquesta edició s'ha tornat a fer "una aposta pel risc i per la voluntat d'innovació". (El Punt, 27.4.05)

"És un text literàriament prou sostenible i engrescador, més que molts altres d'aparença més convencional. Es tracta d'un garbuix de veus entrellaçades, intencionadament desconcertant; no segueix cap fil conductor, sinó que conté diferents línies temàtiques que resten totes obertes; escriptura automàtica amb puntuació perfecta i uns quants lemes provocatius... Un exemple de cap on es pot anar, un cop abandonades les formes tradicionals d'escriure. Que consti que és un magnífic intent." (Manuel Castaño, El Periódico 16.2.06)