16/2/11

LLEIDA 1983 FOTOGRAFIES DE JOSÉ DEMARÍA "CAMPÚA"

José Demaría Vázquez, conegut com Pepe Campúa, va ser un fotògraf i empresari teatral i cinematogràfic nascut a Jerez de la Frontera el 1900 i mort a Madrid el 28 de febrer de 1975. Era fill del també fotògraf José Demaría López "Campúa", del qual heretà el seu nom artístic.
Acabat els seus estudis al Liceu decideix que la seva vocació és la fotografia i el periodisme i amb 19 anys s'independitza dels seus pares i crea la "Agència Express". Al mateix temps comença a col·laborar en diversos mitjans com El Fígaro, Prensa Gráfica, Mundo Gráfico i La Esfera entre altres i realitza importants treballs fotogràfics durant les accions bèl·liques desenvolupades al nord d'Àfrica.
Durant la guerra civil va realitzar gran quantitat de fotografies tant al front com a la reraguarda. No obstant, la majoria de les seves fotografies de guerra no s'han pogut contemplar exposades fins al segle XXI. N’és un bon exemple l'exposició Lleida 1938. Fotografies de José Demaría Campúa organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, del 5 d’agost al 7 de setembre de 2008.
Aquí us presentem el catàleg d’aquesta exposició. Es tracta de fotografies captades per José Demaría just després de l’entrada de l’exèrcit franquista amb el general Yagüe al capdavant. La documentació obtinguda indica que les imatges van ser captades pel fotògraf el 4 d’abril de 1938, un dia després de l’entrada dels exèrcits del general Yagüe. El reporter gràfic va arribar el 4 d’abril a la ciutat de Lleida, probablement amb més periodistes. Va recórrer el centre de la ciutat acompanyat per escortes militars i va captar aquells racons o escenes que li van cridar l’atenció.
En l’elaboració d’aquest catàleg hi va intervenir, entre d’altres, Joan Busqueta Riu, director aleshores de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.