3/2/11

EL DARRER COMTE DEL PIRINEU

Podríem començar com en els còmics d’Astèrix, imaginant una data que seria l’any 1484, mostrant els perfils geogràfics de la Península Ibèrica i destriant-hi tres taques de color diferent, dues al nord i una al sud. Llavors escriuríem que som a finals del segle XV i que els antics regnes peninsulars estan sota el control dels Reis Catòlics. Però no tots! Queden els regnes de Granada i Navarra, i el comtat del Pallars, on Hug Roger III acaba d’assolir la màxima extensió d’un territori que va d’Àger a la Vall d’Aran i de la Ribagorça al Segre. Ara que el comte ja raneja la cinquantena, ha esdevingut un noble llegendari i els seus súbdits, de grat o per força, el reconeixen com a “Senyor en les muntanyes”.
En aquest recull de narracions, cinc reconeguts escriptors catalans ens acosten a l’enigmàtica figura d’un personatge oblidat: coneixerem les transcendents decisions de la seva muller i la tràgica història que els va tocar de viure.
Andreu Loncà Loncà és un dels autors d’aquest volum, participant amb la narració titulada “El comte i el rossinyolet salvatge”.