4/2/09

O REI O RES!

Després de la novel·la titulada El color del crepuscle, O rei o res! suposa la segona part de la trilogia sobre l’inici de la decadència catalana, que es tancarà amb la novel·la Ànima de llop.
O rei o res!
s’ambienta en la Lleida immediatament posterior al Compromís de Casp (1412), mitjançant el qual es posa per primer cop al davant de la corona catalano-aragonesa un rei castellà, Ferran d’Antequera.
La intriga de la novel·la parteix de l’assassinat d’una jove prostituta en un bordell de la ciutat de Lleida, fet que es relaciona amb el suposat testament secret del rei Martí l’Humà (mort sense successió) a la recerca del qual aniran tres personatges principals: Arnau Ferro –secretari del comte Jaume d’Urgell, a qui correspon legítimament el tro -, Gil García de Toledo –home de confiança del rei Ferran de Trastàmara- i Guillermó –un xicot de disset anys que treballa al bordell de Lleida i que busca en realitat venjar la mort de la jove assassinada.
Potser l’estructura ens recorda les novel·les picaresques per les peripècies dels diversos personatges i la diversitat d’escenaris: la narració ens porta de Lleida fins a València, passant per Montblanc, Poblet o Tortosa, encara que també trobem com a escenari fix el Castell Formós de Balaguer, residència de Jaume d’Urgell.
Amb aquesta novel·la, Llorenç Capdevila va estar finalista del premi "Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2002".