5/2/09

DARRERE LA BOIRA

Títol del segon llibre publicat per l'autora. Es tracta d’un recull de deu relats amb dues característiques comunes. La primera és el seu títol: cadascun d’ells fa referència a diversos fenòmens meteorològics, amb avantatge clar per la boira (quatre relats contenen precisament aquest mot, quedant així reflectida la influència del lloc de naixença de l’escriptora). La segona característica comuna a tots els relats és el fet de tenir una protagonista femenina. Les dones protagonistes d’aquest llibre es veuen forçades a un canvi per fets inesperats o casuals, que fan que les seves vides es capgirin i que es vegin obligades a agafar els regnes de les seves noves vides. Cadascuna té un bagatge de circumstàncies molt diferents i és un fet quotidià, com una trobada d’ex-alumnes, el descobriment d’un adulteri, la pèrdua d’una cartera, la celebració d’un comiat de soltera, el trencament d’una guardiola, trobar un número de loteria premiat, el fet de dir una mentida a la mare que-tot-ho-controla, la separació d’uns veïns o la detecció d’un càncer.... el que farà de detonant del canvi.
El llenguatge s’adapta perfectament a la narració, fent que es llegeixin els relats gairebé d’una glopada. A més a més, sempre hi ha algun detall que connecta amb el lector, identificant-se amb algun dels personatges o amb alguna de les situacions narrades.
Aquest recull de relats vol fer una aportació als petits fets quotidians, inesperats, imprevisibles, als quals no donem importància; a aquests fets casuals amb els quals en cap moment no havíem comptat. Com la boira que cau de sobte, s’ensenyoreix de l’ambient i ho domina tot, es fan els amos de la situació, manen els nostres projectes, capgiren a plaer les nostres vides i ens obliguen a fugir cap endavant, moltes vegades cap a un futur incert.